Helstekt oksefilet med ovnsstekte grønnsaker, sjampinjongstuing og Jamie Oliver poteter

Helstekt oksefilet med masse godt tilbehør er et skikkelig festmåltid. Vi serverte dette til gode venner for noen dager siden. Vi var 12 stk rundt bordet og alle skulle forsyne seg selv og dekorere sitt fat samt ta bilde av sin porsjon. Det bilde som falt best i smak var gjesten Jan Erik sitt. Resultatet ser du nedenfor. Historien sier at alle var veldig godt fornøyd med måltidet og selskapet.

Helstekt oksefilet med ovnsstekte grønnsaker, sjampinjongstuing og Jamie Oliver poteter

 oksefilet med grønnsaker

Du trenger: Til 4 porsjoner

  • 800-1000 g oksefilet
  • salt
  • pepper
  • smør

oksefilet

Ta kjøttet ut av kjøleskapet minst 30 minutter før tilberedning. Skjær av senen som er på fileten. Tørk av det og gni det inn med salt og pepper. Stek filet på alle sider i varm panne med smør i noen minutter på hver side. Sett steketermometer i den tykkeste delen av fileten og legg den i ildfast form og settes i forvarmet ovn på 125 grader til steketermometeret viser at kjøttet har en temperatur på 65-70 grader (kjøttet er fra rosa til grått). Tas da ut av ovnen og la fileten hvile i ca 15 minutter før du skjærer i det slik at kraften i kjøttet har «satt» seg. Skjær så fileten i skiver og server med ovnsstekte grønnsaker, sjampinjongstuing og «Jamie Oliver -poteter» Velbekomme:)

Ovnsstekte grønnsaker:

grønnsaker til oksefilet

Du trenger: Til 4 porsjoner

  • 4 stk gulrøtter
  • 1 stk rød paprika
  • 2 stk persillerot
  • 1 stk stor fennikkel (eller 2 stk små)

Dressing:

  • ⅓ dl olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts timian
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper

Rensk og skjær grønnsakene i passe biter og ha dem i en bolle. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hel det over grønnsakene. Bland godt. Has på stekebrett med papir på og settes inn i ovnen sammen med oksefileten når den har ca 20 minutter igjen av steketiden. Når oksefileten tas ut av ovnen økes temperaturen til 200 grader. Stek videre i ca 15 minutter (da har fileten fått «hvilt» seg ferdig og klar til servering).

Sjampinjongstuing:

Sjampinjongstuing

Du trenger: Til 4 porsjoner

  • 400-500 g sjampinjong
  • ½ gul paprika
  • 1 ss meierismør
  • 3-4 dl fløte
  • ½ ts salt
  • ¼ pepper
  • ¼ sitonsaft

Skjær paprika i små biter og sjampinjongen i skiver. Fres sjampinjong i smøret uten at den blir brun. Tilsett paprika og stek videre i ett par minutter. Tilsett fløte, salt, pepper og sitronsaft. La det stå å trekke uten lokk i minst 1 time. Rør om underveis. Passer til mye. 

Jamie Oliver poteter

Helstekt potet a la Jamie O

Du trenger: Til 4 porsjoner

  • 12 stk mellomstore poteter
  • ¼ ts pepper
  • ¼ salt
  • ½ dl olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • ¼ nykvernet pepper
  • ½ ts salt
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket rosmarin

Skrell potetene og kok dem i 10 minutter. Hell av vannet og la det dampe av. Smør en form med litt olje og legg potetene i. Ha på salt og pepper. Sett i forvarmet ovn på 190 grader og la det stå i 30 minutter. Potetene er da litt gylne. Bland olje, finhakket hvitløk, krydder og urter i en liten bolle. Ta potetene ut av ovnen og trykk dem litt ned med en potetmoslager. Potetene vil da «sprekke» litt. Smør oljeblandingen over potetene og sett dem tilbake i ovnen. Stekes videre i 25-30 minutter. Dette er snadder.

 

, , , , ,

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

*

Siws Matblogg er tilrettelagt av Punsvik Media