Saftig nyttårskalkun med sjampinjongstuing og druesalat

Nyttårsaften er den av dagene i året at flest spiser kalkun. Lettvint middag er det å servere til mange. Beregn ca 0,5 kg kalkun pr person. Viktig at den tas ut av fryseren 2-3 dager, avhengig av størrelse, før du skal tilberede den. La den tine i kjøleskapet og ta den ut av kjøleskapet minst 2 timer før du setter den i ovnen slik at den for temperert seg. Det er en pose med innmat i den. Den tas ut. Jeg har aldri brukt den.

Kunsten for å få saftig kalkun er at den ikke bindes opp og stekes på rist med bryststykket NED. Da vil mye av den gode kraften som ellers ligger i skroget trekke inn i brystkjøttet. Steketiden er ca ½ time pr kg kalkun. Som tilbehør er det mye å velge i. Jeg foretrekker en sjampinjongstuing, ris og salat. Lykke til.

Saftig nyttårskalkun

stekt kalkun

Du trenger: Til 10 personer 

  • 1 stk kalkun på 5 kg
  • 2 ss meierismør
  • 1 ss salt
  • ½ ss pepper
  • 1½ ss paprikapulver
  • 1 liter vann

kalkun i ovn

Ta kalkunen ut av fryseren og sett den i kjøleskapet 3 døgn før du skal tilberede den. Ta så ut av kjøleskapet 2 timer før du skal sette den i ovnen. Ta ut posen med innmat (jeg bruker den ikke). Smelt meierismøret, ha i krydderet og bland godt. Legg kalkunen på rist med langpanne under og med bryststykket opp. Pensle på krydderblandingen. Snu kalkunen og pensle på resten av krydderblandingen.

Sett kalkunen inn i forvarmet ovn på varmluft 125 grader og stek i ca 25-30 minutter pr kg kalkun (2½ time på 5 kg). Husk 1 liter vann i langpannen når du starter stekingen. Når steketiden er over tas kalkunen ut av ovnen. Dersom du lager saus ha du en veldig god kraft i langpannen. La kalkunen stå i ca 30 minutter før du skjærer i den. Da har kraften trukket seg godt inn i kjøttet. Du kan også ha folie og tykke håndduker over og la den stå i opptil 1 time før du serverer. Server gjerne med en sjampinjongstuing, ris, druesalat og en grønn salat salat. Velbekomme:)

Sjampinjongstuing

Sjampinjongstuing

  • 700 g sjampinjong
  • 1 stk gul paprika
  • 2 ss meierismør
  • 5 dl fløte
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts sitronsaft

Skjær paprika i små biter og sjampinjongen i skiver. Fres sjampinjong i smøret uten at den blir brun. Tilsett paprika og stek videre i ett par minutter. Tilsett fløte, salt, pepper og sitronsaft. La det stå å trekke uten lokk i minst 1 time. Rør om underveis. Passer til mye.

 

 

 

 

 

, , ,

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

*

Siws Matblogg er tilrettelagt av Punsvik Media