Langtidsstekt ribbe med og uten svor

Over halvparten av norges befolkning spiser ribbe på julaften. Jeg foretrekker tynnribbe med litt fett. Noen spiser familieribbe der man får mer kjøtt. Når det kommer til svor er jeg kanskje litt annerledes. Jeg foretrekker å skjære bort svoren og ruter fettet under og krydrer da godt. Prøv du også. Men dersom du bruker å beholde svoren kan du gjerne følge framgangsmåten under for å få sprø svor. Fersk og god ribbe er fra Kuraas. Lykke til.

Langtidsstekt ribbe med og uten svor

ribbe med svor

Du trenger: Til 6 personer

  • 3 kg tynnribbe ferdig rutet svor
  • 1 ss salt
  • ½ ss grovmalt pepper
  • 2 ss paprikakrydder
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk stor løk
  • ½ boks/1 pose svisker
  • 1 liter vann

Fordel krydderet på begge sider av ribba. Dersom du ikke ønsker svor på ribba ( noen ønsker faktisk ikke svor) skjær den av slik at du beholder fettlaget under svoren og skær ruter i fettlaget og fordel krydderet på. Dette liker jeg best. Ha aluminiumsfolie over og sett i kjøleskapet minst 24 timer før tilberedning.

Ta ribba ut av kjøleskapet 30 minutter før tilberedning. Rensk og skjær gulrøtter og løk i passe biter og ha det i langpanne. Fyll på med 1 liter vann. Dersom du ønsker svor legger du ribba med svoren ned i vannet. Uten svor har du ribba med rutet fett opp. Ha folie over og sett i ovn på 230 grader i 30 minutter på nederste rille. Ta folien av ha ribba over på rist over langpannen med svoren opp og senk temperaturen til 80 grader og lå stå i 4-5 timer. Nå har du tid til å slappe av eller lage tilbehøret.

Nå er ribben «nesten ferdig» lenge. For å få sprø svor og veldig god overflate øker du nå temperaturen til 240 grader og setter ribba lenger opp i ovnen i 20-30 minutter. Pass på slik at overflaten ikke blir svidd. Jeg bruker også ha ½ boks /1 pose svisker i siste 30 minutter sammen med kraften. Blir fantastisk godt. Når du er fornøyd og svoren har «eksplodert» tar du ut ribba og lar den hvile i 30 minutter før du skjærer i den. Kraften med grønnsakenene som er i langpannen siler du i en kasserolle og bruker det som saus. Serveres med hjemmelaget rødkål, gulrøtter og mandelpotet. Velbekomme:)

ribbe uten svor

 

 

 

, , ,

3 Responses to Langtidsstekt ribbe med og uten svor

  1. Torbjørn Sandvik 30. desember 2014 at 20:42 #

    Lagde denne ribba uten svor i går. Må si at den blir mye saftigere uten svor.
    Fulgte oppskrifta til punkt og prikke.
    Stekte den avskjærte svoren i den andre steikovnen, bare sånn i tilfelle noen skulle klage på det manglet svor.
    Svoren så veldig lovende ut, men i et ubevoktet øyeblikk ble den plutselig svidd.
    Klarte ikke å passe godt nok på den, sjøl om jeg svor på at jeg skulle…..
    Uansett, takk for en knallgod oppskrift!

    • Stein Ivar 30. desember 2014 at 20:50 #

      Så bra at det falt i smak Torbjørn:)

  2. Anne lise 26. november 2015 at 13:04 #

    Fantastisk god ribbe det ble. Takk for oppskriften☺

Legg igjen en kommentar

*

Siws Matblogg er tilrettelagt av Punsvik Media