Grytebrød

Jeg ble utfordret av Jernia til å lage grytebrød i gryten med lokk som er vist på bilde. Jeg tok utfordringen på strak arm og gikk hjem for å lage grytebrødet. Første forsøk gikk rett i søpla på grunn av menneskelig svikt:)) Med fremdeles godt pågangsmot gjorde jeg nytt forsøk og da ble resultatet helt annerledes. Bedre brød har jeg sjelden smakt. Sprø skorpe rundt og meget saftig inni. Dette anbefales. Det var faktisk ganske enkelt også. I beskrivelsen nedenfor er det en video som viser prosessen med deigen. Lykke til.

Grytebrød

grytebrød

Du trenger til 1 brød:

  • 400 g hvetemel
  • 50 g lettkokte havregryn
  • 150 g sammalt hvete grov
  • 1 ss sesamfrø
  • 1½ ts salt
  • ½ ts gjær
  • 5 dl romtemperert vann

grytebrøddeig på papir

Mål opp alt det tørre og ha det i en bakebolle. Bland godt sammen. Tilsett vann og rør godt inn. La deigen stå i romtemperatur i 12-20 timer.

For detaljer av utbakingen se denne videoen. Legg bakepapir på et bord eller kjøkkenbenken. Ha på rikelig med mel utover bakepapiret og hvelv deigen på. Bruk en sleiv og brett alle 4 sidene innover en etter en. Gjenta 1 til 2 ganger. Ta bakebollen og ha den over deigen på benken. La deigen stå til etterheving i 1½-2 timer. Sett ovnen på 250 grader over-/undervarme. Gryten som du skal bruke må ha lokk og settes inn til forvarming i 30 minutter før du setter inn brødet.

Nå kommer en prosess som du må være forsiktig. Ta gryten ut av ovnen og hvelv/snu deigen oppi (det som er ned på papiret blir opp i gryten). Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i 30 minutter. Ta deretter av lokket og stek så videre på 200 grader i ca 20 minutter. Ta da ut brødet og hvelv det på rist. Avkjøles noen minutter før du skjærer i det. Server med godt pålegg til eller som tilbehør til en suppe. Velbekomme:)

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

*

Siws Matblogg er tilrettelagt av Punsvik Media