Lammelår av villsau med sellerirotmos, smørstekte grønnsaker og kantarellsaus med einerbær

Lammelår av villsau er både spesielt og veldig godt. Kjøttet har kombinert smak av lam og vilt. Dette skyldes blant annet at villsauen er en egen rase som opprinnelige kom til Norge for 4000-6000 år siden og spiser i tillegg til gress som «vanlige» lam gjør busker, planter og løv etc. Disse sauene er en del mindre enn «vanlig» sau og lammelårene er litt over 1 kg. Jeg har fått gleden til å være den første som presenterer lammelår av villsau fra bonden Fred Arne Stormo i Gratangen. Kjøttbedriften Kuraas foredler kjøttet og Rema 1000 Skistua Narvik skal selge dette i butikken sin i dag.

Lammelår av villsau med sellerirotmos, smørstekte grønnsaker og kantarellsaus med einerbær

lammelår av villsau med tilbehør

Du trenger: Til 2-3 porsjoner

  • 1 stk lammelår av villsau, ca 1,1 kg
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper

lammelår av villsau

Ta lammelåret ut av kjøleskapet ca 30 minutter før du skal tilberede det. Ha på salt og pepper. Sett inn steketermometer der det er mest kjøtt. Legg i form og sett inn i forvarmet ovn på 250 grader. Senk temperaturen til 90 grader. Lammelåret er ferdig ved 70-76 grader avhengig hvor rosa eller grått du vil ha det. Kjøttet er ferdigstekt på ca 90-120 minutter. Ta lammelåret ut av ovnen og la det hvile ca 15 minutter før du skjærer i det.

lammelår av villsau stekt med kniv

Sellerirotmos

  • 300 g poteter
  • 300 g sellerirot
  • 1 dl melk
  • 30 g meierismør
  • ½ ts salt
  • 1 ss tørket persille
  • ¼ ts pepper

Skrell og skjær poteter og sellerirot i biter. Has i en kasserolle med vann og kokes møre. Tar ca 10-12 minutter. Hell av vannet mos med en potetmoser til ønsket konsistens. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt sammen. Hold varmt til servering.

Kantarellsaus med einerbær

  • 200 g kantarell
  • 1 ss meierismør
  • 5 knuste einerbær
  • 3 dl fløte
  • ½ dl kraft fra ferdigstekt lammelår
  • salt og pepper

Rens kantarellene og skjær dem i passe biter. Has i varm tørr panne i ett par minutter. Rør underveis. Tilsett meierismør, einerbær, fløte. Ha også i kraft som blir i formen etter at lammelåret er ferdig stekt. La sausen småkoke til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Anrett på fat og server med smørstekte asparges og gulrøtter. Server også gjerne ripsgele til. Velbekomme:)

Vintips: Marques de Vitoria Ecco 2010

Hvis du skulle ønske å abonnere på bladet Tara Smak, kan du bruke denne linken for å få et godt tilbud.

, , , , , , ,

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

*

Siws Matblogg er tilrettelagt av Punsvik Media