Langtidsstekt lammelår med helstekte poteter a la Jamie O. med bringebærsaus og sjampinjongstuing

Ingen påske uten lammelår. Perfekt å servere når du har gjester. Det finnes utallige måter og alternativer til tilberedning og tilbehør. For å få best resultat syntes jeg det er best å langtidssteke lammelåret. Jeg har nedenfor noen serveringsforslag som jeg syntes er helt suverent til lammekjøtt generelt. Lammelåret er levert av Kuraas.

Langtidsstekt lammelår med helstekte poteter á la Jamie O. med bringebærsaus og sjampinjongstuing Lammelår med tilbehør på fat

Du trenger til lammelår: 4-6 personer

  • 1 stk lammelår 2,5-4 kg
  • ½ sitron
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 neve fersk rosmarin
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 1 liter vann

lammelår før steking

Dersom du bruker fryst lammelår, ta det ut av fryseren 2 dager før bruk og la det tine i kjøleskapet. Ta lammelåret ut av kjøleskapet 1 time før tilberedning. Sett stekeovnen på 250 grader varmluft. Tørk av lammelåret og gni det inn med sitronsaft, rosmarin, salt og pepper. Skrell og skjær gulrot og løk i skiver og legg i langpanne i ovnen på nederste rille. Fyll på med vann. Legg lammelåret på rist og sett i ovnen på rille over langpanne. Senk ovnstemperaturen til 70-75 grader og sett i steketermometer. Nå kan du gjøre hva du vil i mange timer. Dra på jobb, skitur, bytur eller gjør forberedelser til tilbehøret og dekk bordet uten stress. Lammelåret er ferdig ved 70-76 grader avhengig hvor rosa eller grått du vil ha det. Ved langtidssteking på lav temperatur kan kjøttet være i ovnen i timesvis uten at det blir tørt. Tvert imot, kjøttet blir enda mørere jo lengre tids steking. Jeg lot det stå i ovnen på 75 grader i 4 timer. Økte temperaturen til 200 grader i ca 1 time. Da fikk lammelåret 72 grader. Ta det ut av ovnen og dekk det godt til. Jeg tok ett lag med aluminiumsfolie og en stor hånduk. Slik kan det ligge i 1 time mens du bruker ovnen til tilbehør og gjør resten ferdig. Noen serveringsforslag nedenfor. Velbekomme:)

Vintips: Allegrini Valpoicella Superiore 2011

Du trenger til helstekte poteter á la Jamie O: Til 4 personer

  • 12 stk mellomstore poteter
  • ¼ ts pepper
  • ¼ salt
  • ½ dl olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • ¼ nykvernet pepper
  • ½ ts salt
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket rosmarin

Helstekt potet a la Jamie O

Skrell potetene og kok dem i 10 minutter. Hell av vannet og la det dampe av. Smør en form med litt olje og legg potetene i. Ha på salt og pepper. Sett i forvarmet ovn på 190 grader og la det stå i 30 minutter. Potetene er da litt gylne. Bland olje, finhakket hvitløk, krydder og urter i en liten bolle. Ta potetene ut av ovnen og trykk dem litt ned med en potetmoslager. Potetene vil da «sprekke» litt. Smør oljeblandingen over potetene og sett dem tilbake i ovnen. Stekes videre i 25-30 minutter. Dette er snadder. Du trenger til baconstekt rosenkål: Til 4 personer 

  • 500 g rosenkål
  • 140 g bacon
  • 1 ss meierismør

Baconstekt rosenkål

Kok rosenkål som anvist på pakke. Gjerne litt kortere. Tøm av vannet og la det dampe av. Stek bacon i varm panne og tilsett smør. La det «surre» i pannen på middels varme. Tilsett rosenkål og vend godt om i pannen. Passer til mye.

Du trenger til sjampinjongstuing: Til 4-6 personer

  • 400-500 g sjampinjong
  • ½ gul paprika
  • 1 ss meierismør
  • 3-4 dl fløte
  • ½ ts salt
  • ¼ pepper
  • ¼ sitronsaft

Sjampinjongstuing

Skjær paprika i små biter og sjampinjongen i skiver. Fres sjampinjong i smøret uten at den blir brun. Tilsett paprika og stek videre i ett par minutter. Tilsett fløte, salt, pepper og sitronsaft. La det stå å trekke uten lokk i minst 1 time. Rør om underveis. Passer til mye.

Du trenger til bringerbærsaus: Til 4-6 personer

  • 70 g brunt sukker
  • ½ dl bringebæreddik
  • 7½ dl kraft
  • 4½ dl creme fraiche
  • ¼ salt
  • ¼ pepper

Bringebærsaus

Ha sukker i en middels stor kasserolle og varm opp en kort stund. Sukkeret vil da klumpe seg. Ha i bringebæreddik. Rør om og sukkeret da løses opp. Tilsett kraft som du har tatt fra langpannen til lammelåret. Ha i creme fraiche, salt og pepper. La det småkoke til du serverer maten. Jo lengre sausen får koke jo bedre blir den. Den vil også tykne litt etterhvert. Passer til mye. Oppskrift er fra Wenches kjøkken på TV2 for ca 15 år siden med noen endringer. 

Helstekt lammelår

 

, , , , , ,

3 Responses to Langtidsstekt lammelår med helstekte poteter a la Jamie O. med bringebærsaus og sjampinjongstuing

  1. Dingo 24. januar 2015 at 18:15 #

    Hei, SIW.

    Moro å lese oppskriften din på langtidsstekt lammelår. Og generelt – du høres ut som en livsnyter som koser deg med å lage god mat. …. Jeg er dog uenig i et par små ting i fremgangsmåten din. For det første så begynner vel kjøttet å bli grått allerede ved 70 grader. Og ved å pakke inn låret – i stedet for å la det hvile i friluft, fortsetter jo temperaturen å stige. Men det kan jo være at det nettopp var hensikten din…. I så fall…. grei skuring. Men matsiden Aperitif – http://www.aperitif.no/Oppskrifter2/mat/hoestmat/Verdens-beste-lam – foreslår 63 for rosa – og 69 for gjennomstekt. …. Men som med alt annet i god matlaging; det er smak og behag som avgjør 😉

  2. Randi 19. mai 2016 at 11:03 #

    Denne middagen ble helt fantastisk!! Strålende tilbakemelding fra alle gjestene.
    Bringebærsausen potetene og soppstuingen vil jeg nok også benytte til andre retter.
    Helt nydelig!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Langtidsstekt lammestek og fløtegratinerte poteter med sjalottløk og parmesanost | Siws matblogg - 14. april 2014

    […] erter, gulrøtter og rosenkål. Dersom du også ønsker en saus til, da vil jeg anbefale bringebærsaus som du vil finne servert til lammelår. […]

Legg igjen en kommentar

*

Siws Matblogg er tilrettelagt av Punsvik Media